Helpot grillattavat kasvisherkut

Kesällä grilli käy kuumana, mutta miksi tyytyä vain maissiin ja paprikaan? Kasviksista saa esiin aivan uudenlaista makua, kun ne valmistaa rohkeasti sesongin raaka-aineista. Tässä viisi helppoa, yllättävän herkullista ja kukkarolle ystävällistä kasvisreseptiä grillikesääsi.

Grillattu sydänsalaatti, parmesan ja sitruuna

Tarvitset:

  • 2 sydänsalaattia (romaine)

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 0,5 tl suolaa

  • mustapippuria

  • 30 g parmesanlastuja

  • 0,5 sitruunan mehu

Ohje:

  1. Leikkaa salaattikerät pitkittäin halki.

  2. Voitele leikkauspinnat oliiviöljyllä ja ripottele suolaa sekä pippuria.

  3. Grillaa kuumalla grillillä leikkauspinta alaspäin n. 1,5–2 minuuttia, kunnes pinta saa väriä.

  4. Asettele vadille, ripottele päälle parmesanlastut ja purista sitruunamehua kevyesti pinnalle.

Vinkki: Tarjoile alkupalana tai lisukkeena grillatulle kalalle.

Grillattu avokado tomaattisalsalla

Tarvitset:

  • 2 kypsää avokadoa

  • 1 rkl öljyä

  • ripaus suolaa

Tomaattisalsa:

  • 2 kypsää tomaattia kuutioituna

  • 0,5 punasipuli silputtuna

  • 1 rkl sitruuna- tai limemehua

  • 2 rkl tuoretta korianteria tai persiljaa

  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Ohje:

  1. Halkaise avokadot ja poista kivet. Sudi leikkauspinta öljyllä.

  2. Grillaa leikkauspinta alaspäin noin 2 minuuttia.

  3. Sekoita salsan ainekset ja lusikoi se grillatun avokadon kuoppiin.

  4. Tarjoile heti.

Grillatut kukkakaalipihvit, sitruunavoi & siemenet

Tarvitset:

  • 1 iso kukkakaali

  • 2 rkl öljyä

  • suolaa ja pippuria

Sitruunavoi:

  • 50 g voita sulatettuna

  • 1 rkl sitruunamehua

  • (halutessa hieman raastettua sitruunankuorta)

Lisäksi:

  • 3 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä tai auringonkukansiemeniä

Ohje:

  1. Leikkaa kukkakaalista noin 2 cm paksuja viipaleita varren suuntaisesti. Säilytä varsi pitämässä pihvit kasassa.

  2. Sudi viipaleet öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Grillaa keskilämmöllä 4–5 minuuttia per puoli, kunnes pinta saa väriä ja kukkakaali pehmenee.

  4. Valuta päälle sitruunavoita ja ripottele siemenet koristeeksi.

Halloumi–peruna–punasipulivartaat

Tarvitset:

  • 200 g halloumia kuutioituna

  • 6 pientä perunaa keitettynä ja puoliksi leikattuna

  • 1 punasipuli lohkoina

  • 2 rkl öljyä

  • 1 tl kuivattua timjamia tai oreganoa

  • suolaa ja mustapippuria

Yrttiöljy tarjoiluun:

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 2 rkl tuoreita yrttejä (esim. persilja + minttu)

  • ripaus suolaa

Ohje:

  1. Keitä perunat kypsiksi, mutta napakoiksi.

  2. Lado vartaisiin vuorotellen perunoita, halloumia ja punasipulia.

  3. Sudi öljyllä ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

  4. Grillaa keskilämmöllä 3–4 minuuttia per puoli.

  5. Valuta lopuksi yrttiöljyä vartaiden päälle.

Grillatut porkkanat & chimichurri

Tarvitset:

  • 6 porkkanaa kuorittuna ja pitkittäin puoliksi leikattuna (tai pieniä nuoria porkkanoita kokonaisina)

  • 1 rkl öljyä

  • ripaus suolaa

Chimichurri:

  • 1 dl tuoretta persiljaa silputtuna

  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 1 rkl punaviinietikkaa tai sitruunamehua

  • ripaus suolaa, mustapippuria, halutessa chilihiutaleita

Ohje:

  1. Esikeitä porkkanat kevyesti (noin 5–6 min), jotta ne eivät jää raaoiksi.

  2. Sudi öljyllä ja grillaa 5–6 minuuttia, kunnes pinta saa väriä ja makua.

  3. Sekoita chimichurri ja lusikoi lämpimien porkkanoiden päälle.